Tjenester Våre kurs Ressurser og gratismateriale Blogg Om oss Kontakt oss VÅRE KURS Login

Livestreaming - hvilken programvare skal jeg bruke

Livesendingen fra bildet over er fra intervju med Jonas Berglund som skal gå på rulleskøyter fra Jessheim til Runde for å plukke søppel. Livesendingen har per 10. juli 2018 fått over 2000 visninger, og 18 delinger, og har bl.a. bidratt til førstesideoppslag på Romerikes Blad. Flere lokalaviser langs ruten er interesserte også. Vi boostet posten for 17 kroner, men ellers har den bare "levd sitt liv" og blitt spredt organisk. Du kan se selve livesendingen her.

 

Hvilken programvare bør du bruke til livesendinger?

Vi får ofte dette spørsmålet. Hvilken programvare er best å bruke til Facebook Live eller YouTube Live? Eller hva om jeg har lyst til å sende live fra nettsiden min?

Hva er målet med livesendingene?

Akkurat som med video, så må man også stille seg spørsmålet hva som er målet med livesendingene, og hva du ønsker at programvaren skal gjøre for deg. Hva ønsker du å oppnå med livesendingene?

 1. Bygge brand med å tilby nyttige tips og triks til våre eksisterende og potensielle kunder
 2. Fortelle om nyheter og trender
 3. Gi raske oppdateringer underveis
 4. Holde live show f.eks. med samarbeidspartnere eller eksisterende kunder
 5. Selge produkter eller tjenester

 

Videomarkedsskolen har per dags dato hatt to livesendinger med intervjuer av bedrifter og personer som bruker video i sin virksomhet. Her intervjuet vi Roger Kvaløy fra Coach Café og Kajabi.no. Du kan se intervjuet i sin helhet her.

 

 

Vi kan dele livesendinger inn i ulike kategorier:

 1. Livestreaming rett fra mobiltelefon.
  Dette er det enkleste nivået. Du tar opp mobiltelefonen og sender live fra den der du er. Uansett om du bruker mer profft utstyr, så bør du også bruke mobiltelefonen din til å gi hyppigere oppdateringer der du er, og for å vise frem hva som skjer. Vise frem livet rett og slett.

 2. Livestreaming fra nettleserbasert programvare. 
  På dette nivået bruker du nettleserbasert programvare for å gå live. Det være seg Facebooks egen programvare, eller f.eks. BeLive, og Zoom. Det er lett å gå live på denne måten, men det er noen ulemper med det også. Blant annet har du ikke like mange valgmuligheter som du har med programvare du bruker direkte fra din PC eller Mac. Noen av dem koster også litt med månedlige abonnementskostnader. DaCast er en online videoplattform der du kan laste opp og streame videoer på samme sted. For live streaming må du ha en video encoder, som vi nevner i punkt 3.

 3. Livestreaming fra nedlastbar programvare på din PC eller Mac. 
  Det finnes ulike typer programvare som du kan bruke fra PC'en din eller Mac'en din. Programvare du har lastet ned på PC'en din gjør at du får flere valgmuligheter med hva du vil gjøre. Vær likevel oppmerksom på at når du kjører slik programvare på en PC som har mange andre programmer kjørende, så kan du oppleve at det kan bli heng på PC'en eller Mac'en din, fordi slik programvare kan kreve en del systemressurser. Vi skriver mer om dette litt lenger ned.

 4. Livestreaming fra dedikert PC eller Mac:
  Hvis du vil ta dine livesendinger opp til et høyt nivå, bør du sende live fra en egen dedikert PC som du KUN bruker til livesendinger. Det gjør at systemressursene kun har som mål å levere beste kvalitets livestreaming. Videomarkedsskolen går ikke så veldig mye inn på dette nivået, men vi vil bare nevne det.

 

Ecamm Live
I Videomarkedsskolen bruker vi Ecamm Live, rett og slett fordi vi synes programvaren er enkel å bruke, og fordi vi har mange muligheter med den. Vi kan bl.a. koble til flere webkameraer, og den har også programvare for noen Canon speilreflekskameraer og speilløse kameraer. Vi kan legge inn titler og logoer, vise frem skjermen og legge til videoer. Og man kan ta inn gjester via Skype. Du kan prøve den gratis her, og få kjøpt den for en rimelig pris. Prisen du betaler for Ecamm Live er en engangspris, og du vil også få med deg alle fremtidige oppdateringer. Programvaren oppdateres hele tiden og gir mange gode muligheter. Du kan streame live til Facebook, YouTube og Periscope, men du kan streame andre steder også ved å oppgi en strømmenøkkel / stream key. Ecamm tar automatisk opptak av alle livestreamene og lagrer dem i en mappe du velger.

OBS Studio
For PC-brukere finnes det også flere muligheter, bl.a. det helt gratis open software-systemet OBS Studio. Med denne programvaren har du mange muligheter. Du kan koble til flere webkameraer og andre kameraer (så lenge du har grafikk-kort og utstyr som kan håndtere det). Du kan sette opp flere scener, få overgangseffekter, lage titler, vise frem videoer, m.m. Programvaren er kanskje litt vanskelig å ta i bruk, men dersom du ikke er redd for å prøve deg frem, så er det bare å sette i gang. OBS Studio kan også brukes på Mac og Linux maskiner. Ulempen med open software systemer, er at det ikke er noen firmaer du kan få support fra, eller som du kan klage til. Man blir avhengig av å få hjelp fra medlemmer i forum, eller ved å søke på nettet. Med OBS kan du strømme til mange steder så lenge du har en strømmenøkkel, og du kan lagre opptakene dine.


XSplit

Så må vi nevne XSplit. XSplit er kun for PC'er, og med dette har du mange ulike valg, akkurat som med Ecamm Live. XSplit tilbyr to ulike versjoner, nemlig XSplit Broadcaster og XSplit Game Center, sistnevnte for dem som er mest interesserte i spill. XSplit Broadcaster er litt mer avansert enn XSplit Game Center. XSplit er kanskje litt vanskelig å sette seg inn i når det gjelder forskjellige tekniske spesifikasjoner, men når du har lært deg dette, så bør det gå greit etter hvert. Det beste med XSplit er at hvis du kjøper webkameraene Logitech C920 eller C922, så får du gratis lisens til XSplit Premium med på kjøpet! Med XSplit skal det også følge med support. Du kan også her streame live til Facebook, YouTube, Periscope, Twitch og flere andre steder. Opptakene dine blir lagret.

Sjekk ut vår gratis utstyrsliste her for flere tips om utstyr til video og livesendinger.

 

Wirecast og Vmix:
Vi går ikke så veldig grundig inn på enda mer profesjonelt livestreamingsverktøy, fordi det finnes mange gode der ute. Men Wirecast er et ganske godt kjent livestreamingsverktøy. Det er litt mer kostbart, men tilbyr også mer profesjonelle muligheter der du også kan kjøpe tilleggsutstyr som opptaksenheter, kontrollknapper og annet utstyr som er viktige for profesjonelle livestreamingsstudioer. Wirecast Studio har en startpris på $695,-. Du kan imidlertid prøve Wirecast gratis, vel og merke begrenset versjon med vannmerke på. 

Vmix har fått svært gode anbefalinger, og skal være relativt lett å komme i gang med. Dette er en svært profesjonell programvare som gir veldig mange muligheter. Vmix mangler veldig lite, og kan også brukes med eksterne controllere. Du kan strømme til flere steder samtidig, ha glidende overganger mellom ulike scener, m.m. Du kan prøve Vmix gratis i 60 dager, da får du fullversjonen i hele denne prøveperioden. Vmix er kun for PC'er, og du bør ha en dedikert PC til denne programvaren, fordi den krever en del ressurser

 

Vi håper med dette at vi har kunnet gi deg en liten pekepinn på hvilke verktøy du kan bruke når du har lyst til å sende live. Det begynner å bli mange ulike livestreamingsprogramvarer der ute, både nettbaserte og programmer som du kan laste ned. Vi mener at vi har nevnt de beste vi kjenner til.

Close

50% Complete

Du er snart der!

Fyll inn navn og epost for å melde deg på vårt nyhetsbrev. Du vil motta jevnlige, men relevante eposter med tips og triks om video og markedsføring.

Dine opplysninger er trygge hos oss! Les mer i vår personvernpolicy her.