Tjenester Jobb med oss Blogg Om oss Kontakt oss VÅRE KURS Login

Hvordan redigere video enklere i 2022-2023?

videoredigering Nov 14, 2022

Hvordan redigere video enkelt i 2022-2023?

Synes du videoredigering er noe ordentlig slit? Da har du kommet til rette sted. For her får du våre beste tips til videoredigering.

 

Et godt forarbeid og filmingen vil gjøre jobben MYE enklere!

En viktig forutsetning som alltid vil gjelde for alle videoer, og alle poster generelt, er:

  • Hva er målet med videoen?

Mange bare poster videoer på måfå, litt i blinde egentlig, og håper at "kanskje noen ser videoen min"?

Og det er selvfølgelig helt greit å bare teste ut om videoen vil treffe noen, men det kan bli mye bortkastet tid, hvis du ikke har noenlunde grep om målet med videoen.

 

1. Målet med videoen

  • Skal du poste en video for gøy, kanskje for å følge en trend? F.eks. Tik Tok, Reels eller Shorts? Hva tenker du at den videoen skal gjøre for bedriften? Gi mange visninger? Nå ut til mange? Gi salg?
  • Hvilke plattformer skal du bruke, hva ønsker du å oppnå med videoen? Skal den være på en nettside? Skal den lære folk noe nytt? Er det en annonsevideo? En livesending? Og i så fall - hva er målet med den livesendingen?

 

2. Hvem vil du nå frem til?

Det å vite mer om hvem du vil nå frem til, er også svært viktig. Det er ikke sikkert at du har dette helt klart for deg, og derfor er det lov å teste ut det også. Det kan nemlig hende at du tror du vet hvem du vil henvende deg til men det kan hende at du oppdager noe annet. Vær åpen for å nå ut til andre enn dem du hadde sett for deg i utgangspunktet.

 

3. Planlegg videotemaer før du spiller inn videoene

Når du har målet med videoene og hvem du vil nå frem til mer klart for deg, så kan du begynne å tenke ut ulike temaer for videoene.

Vi gjorde en liten forhåndsundersøkelse med videoen under. Helt enkelt, jeg tenkte på 4 videotemaer, og kjørte en liten spørreundersøkelse på Instagram om hva folk helst ville at jeg skulle lage videoer om. Det var akkurat denne som kom på topp:

 

 

 

4. Lag en liste med punkter du vil ha med i videoinnspillingen

En punktmerket liste vil hjelpe deg å holde deg på sporet av det du vil filme. Og nå snakker jeg for det meste om lengre videoer. I lengre videoer kan du lære bort noe som gir publikum mye verdi, og publikum blir også bedre kjent med deg. Husk at bedrifter løser problemer.

Du vil ofte kunne klare deg fint med en punktmerket liste, slik at du ikke bruker tid på å sitte og skrive manus ned til hver minste detalj.

 

5. Bør du bruke manus når du filmer?

Jeg vil si både ja og nei. Fordi det igjen kommer an på målet med videoen. Til veldig spissede reklamefilmer, der det er veldig viktig å komme raskt til poenget kan det være lurt å holde seg slavisk til manus.

Det er de færreste som klarer å holde seg korte og presise uten manus, og særlig hvis du skal ha et klart og tydelig budskap, bør du ha et godt manus. Det samme kan gjelde for biter av din YouTube-video, slik som for eksempel "hook'en". Du bør komme raskt til poenget hva videoen skal handle om, uten å vingle for mye. På YouTube bør du ha fanget mesteparten av publikum i løpet av de 30 første sekundene, som sender algoritmen et signal om at de her ser mesteparten av publikum på videoen fortsatt etter de første 30 sekundene.

Det kan også være lurt å ha manus hvis du skal presentere en freebie, og en god avslutning som trigger seeren til å ville ha mer. Klart og tydelig budskap, raskt levert og uten å vingle er best her også.

👉 Se denne videoen om 7 ulike eksempler der du trenger manus

 

6. Selve innspillingen

Når du nå har i alle fall en punktmerket liste og et manus klart, kan du begynne på innspillingen av videoen din. Gjør det enklest mulig for deg selv, og finn en god arbeidsmetode.

Hva liker du best? Å spille inn alt i en tagning, eller spille inn sekvenser?

Innspillingen er med på å avgjøre hvor mye jobb det blir med redigeringen etterpå.

 

Her er to metoder du kan bruke:

  1. Spill inn ett og ett punkt i én tagning. Sier du noe feil, så klapp og begynn på nytt. Spill inn på nytt og klapp frem til du er fornøyd. Senere i redigeringen kan du se lydsporet i redigeringsprogrammet. Og da ser du "spikes" på lydsporene der hvor klappingen har vært. Da kan du klippe bort alt foran siste klapp. Dette sparer enormt med tid, i forhold til om du skulle ha kjørt gjennom alle klipp fra begynnelse til slutt.



  2. Du kan spille inn i sekvenser. Står du litt unna kameraet eller mobilen, så er det lurt med en fjernkontroll, eller kanskje du har stilt inn mobilkameraet slik at du kan si "record video", og så begynner opptaket. Uansett, spill inn én og én setning, og stopp opptaket. Så holder du på til du er fornøyd. Når du er fornøyd med en innspilling, slett de andre klippene med en gang. Da blir det minst mulig rot.

 

Vær raus med deg selv under innspilling, beregn god tid, og ha tålmodighet. Dette tar nesten alltid lang tid de første gangene. 

👉 Se vår spilleliste om hvordan lage video her.

🔴 Vi går også grundigere inn i dette i online-kurset vårt Video på 1-2-3 her

 

7. Redigering av video

Når du har spilt inn videoene på en planmessig bra måte jeg har beskrevet i punkt 6, kan du dra klippene over i redigeringsprogrammet du vil bruke. Det finnes mange ulike redigeringsprogrammer, alle til ulike behov. Du har gratis-programmene som følger med PC eller Mac, som f.eks, iMovie og Windows Movie maker. Lightworks er et gratis program du kan prøve for både PC og Mac.

Her gjelder det å kartlegge hvilke behov du har. Under lister vi opp flere redigeringsprogrammer. Noen av dem er affiliate-lenker, les disclaimer nederst i artikkelen.

Har du behov for:

  • Enkelt, online redigeringsprogram som kan håndtere video i alle formater, som transkriberer undertekster automatisk på norsk, og som er enkelt å lære så kan du prøve Veed. Med dette programmet trenger du ikke å laste ned noen ting, det er online, og du kan bare dra videoklippene dine inn i prosjektet ditt, ett og ett klipp av gangen. Dette programmet bruker kunstig intelligens, slik at programmet med ett klikk kan finne stillhet i videoen, og klippe videoen der. Programmet fjerner ikke de stille stedene i videoen, du får først valget om du vil ha stillheten der eller ikke. Det som også er suverent med Veed, er automatisk underteksting - på norsk! Dette er noe vi har brukt en del tid på å finne. Tidligere fant vi kun egne programmer som håndterte kun undertekstingen, men med Veed får du to i ett: Både videoredigerer og automatisk underteksting i ett og samme program. Dette utgjør en stor hjelp i redigeringen av videoene. Og det er mer: I dette programmet kan du også få tekst-til-tale - på norsk!
  • Redigeringsprogram til kursvideoer, der du kan spille inn videoer med slides, zoome inn, zoome ut, få hightligt på musepeker, animerte piler, sirkler, streker, stickers og merknader. Der anbefaler vi Camtasia. Med dette programmet har du nærmest full fleksibilitet, og du kan få tilgang til ganske avansert redigering med dette. Her kan du også koble til webkamera eller f.eks. speilløst kamera som webkamera, og spille inn kursvideoer, webinarer og opplæringsvideoer.
  • Videoredigering på mobiltelefon, også med ganske mange effekter og funksjoner: Se InShot eller Capcut. Capcut er også gratis, og med den kan du også redigere enten online, eller laste den ned til PC eller Mac. Begge disse er relativt enkle å ta i bruk, og du kan lære mer og mer etter hvert som du blir flinkere. Du kan si at Capcut er en enklere versjon av Veed, og har ikke like mange muligheter som Veed har.
  • Mer avansert videoredigering, får du med programmer som DaVinci Resolve (gratis), Adobe Premiere Pro med Creative Cloud-pakken (som vi bruker), Filmora Wondershare, og Final Cut Pro (som noen av våre frilansere bruker). Med disse programmene får du tilgang til en del mer enn du får tilgang til i programmene over, men det er også en brattere læringskurve, og kan derfor ikke kategoriseres som enkel videoredigering.

 

Slik gjennomfører du redigeringen

  1. Hvis du har spilt inn punktene i én og én tagning, se om du kan bruke redigeringsprogrammet til å skille ut lyden fra videoen.


     
    Når lyden er skilt ut, vil du se lydsporet nederst på tidslinjen. Så hvis du har klappet to eller tre ganger, vil du kunne se disse "toppene" nederst på tidslinja. Her kan du kutte videoen etter siste klapping, og bare klippe lyd og video rett etter toppene, og slette alt som som ligger til venstre for der du har klippet.



  2. Hvis du har spilt inn én og en sekvens, og slettet de du ikke skulle ha, kan du rett og slett dra inn klippene akkurat slik de er, fra eldste til nyeste, og bare justere foran og bak hvert klipp.

 

Overganger mellom klipp

Det er mange som gjerne vil klippe litt stilig, og ha flotte overganger mellom hvert klipp. Hvis du er nybegynner, og vil at redigeringen ikke skal ta så lang tid, gå for de enkleste overgangene, slik jeg nevner i akkurat denne videoen. Du kan også zoome litt inn og ut på hvert klipp, det blir også fine overganger.

 

Eksportering av videoen 

Når du er fornøyd med redigeringen av videoen din, er den klar til å eksporteres. Hvert enkelt redigeringsprogram gir muligheter for å eksportere videoene dine, så se etter hvordan du gjør det der.

 

Hold orden på klippene og videoene dine!

Dette punktet burde egentlig ha kommet først, men jeg vil si at det er svært viktig at du holder orden på videoene og klippene dine. For hver video er det lurt å lage en egen mappe, gjerne med undermapper der du legger inn videoklippene dine, evt. egne mapper til designelementer og ferdig eksportert video. Gi mappene og den eksporterte videoen din gode navn, slik at det blir enkelt å finne dem igjen senere.

Når videoen er ferdig redigert, så må du vurdere om du trenger alle klippene til den. Husk at videofiler tar stor plass. Det kan etter hvert være lurt å laste opp gamle videoer til f.eks. en ekstern harddisk. Husk at det også kan være lurt å beholde dem en stund, i tilfelle du vil gjenbruke dem.

 

Publisering av videoen

Til slutt gjenstår bare publisering av videoene dine, noe vi kommer til å dekke i en senere blogg.

 

Vil du gjerne lære mer?

Da kan du bli med på kurset vårt, Video på 1-2-3, der vi gjennomgår dette steg for steg. Det har etter hvert blitt et svært innholdsrikt kurs, bl.a. med Livesending på 1-2-3, og snart Reels/Tik Tok og Shorts på 1-2-3.

Close

50% Complete

Du er snart der!

Fyll inn navn og epost for å melde deg på vårt nyhetsbrev. Du vil motta jevnlige, men relevante eposter med tips og triks om video og markedsføring.

Dine opplysninger er trygge hos oss! Les mer i vår personvernpolicy her.